Het weer

Dit onderwerp is ook als pdf te downloaden.

Het weer is voor de zeekanoër belangrijk en bepaalt vaak of een voorgenomen tocht al dan niet uitgevoerd kan worden. En eenmaal op weg blijft je het weer in de gaten houden: wat doet de wind, komt er regen, gaat het onweren? Op allerlei plaatsen op deze site komt het weer aan de orde. In dit artikel worden de vindplaatsen kort behandeld en worden de links daarna geplaatst.

Bij het voorbereiden van een kanotocht heb je tal van mogelijkheden om een idee te krijgen van de weersomstandigheden op de dag van de tocht tot ca vijf dagen vooruit; zie o.a. Weerberichten via internet, telefoon en marifoon. Mocht je plannen hebben om met de kano ook de zeegaten tussen de eilanden en de Noordzee te gaan bevaren, dan is het goed om ook het weer op grotere afstand, met name het weer dat over de Noordzee tot ons komt, zie de uitleg over deining en brekers in het dynamische Wad. Voor de informatie over het weer buiten ons land kun je o.a. terecht bij de uitgebreide site vakman.weerdirect.nl.
Bij de beschrijving van de vaardigheden wordt bij de categorieindeling al aangegeven bij welke windsterkte je nog het water op kunt (Vereiste vaardigheden). Daarbij is er rekening mee gehouden dat de wind tijdens de tocht kan toenemen. Hoor je bijv. thuis in de B-categorie dan moet je niet vertrekken als de wind bij de start al meer dan 3 Bft is. Ook kun je beter van de tocht afzien of een alternatief op zoetwater zoeken als de verwachting is dat de wind in de loop van de dag met meer dan 1 Bft zal toenemen dan de toegestaane windsterkte bij de aanvang van de tocht. In het hoofdstuk over de windsterkte vind je een overzicht van de windsterktes en de bijbehorende verschijnselen, met o.a. de schaal van Baufort.
Een ander aspect in combinatie met de wind is de temperatuur, met name buiten het zomerseizoen. In het hoofdstuk over de gevoelstemperatuur is af te lezen wat de subjectieve temperatuur is bij een gegeven windsterkte en luchttemperatuur.

Toch weet je vaak niet zeker of de weersverwachting uitkomt, vooral niet als de lucht instabiel is. In het artikel Hoe betrouwbaar is de windverwachting van de diverse weersites kun je lezen dat uit een kort onderzoek is gebleken dat de windsterkte voor de komende dagen door de sites vaak wordt onderschat met gemiddeld 0,4 Bft en na 6 dagen met tot 1 Bft aan toe. Windfinder en windguru komen in dit onderzoek als beste voorspellers uit de bus.

Om de twee uur geven de verschillende vestigingen van de kustwacht via de marifoon weerberichten uit voor het Wad. Op je (waterdichte?) mobieltje met internet kun je op buienradar.nl de actuele weersituatie bekijken en inschatten of je rekening moet houden met een regen- of onweersbui. Ook kun je voor actuele weersverwachtingen en berichten je abonneren op sms-weerdiensten,o.a. bij rtl.nl.

Maar je kunt met enige voorstudie ook zelf meer uit de luchten en wolkenpartijen halen dan alleen dat je weet dat de aanstormende donkere wolk regen en misschien bliksem zal brengen.
weerwijzer
Naast verschillende boeken ove rhet weer, de wolken en het zlef maken van een weersverwachting heeft pionier-weerman Hans de Jong al weer enige tientallen jaren geleden voor Teleac een handige weerwijzer ontworpen, waarmee je op een snelle manier aan de hand van wolken, luchtdruk en windrichting het weer op korte termijn kunt inschatten. In het artikel De weerwijzer, een compacte weervoorspeller wordt uitgelegd hoe de weerwijzer werkt. De weerwijzer is niet meer te krijgen daarom kun je de vier bladzijden en de schuif met de weersverwachtingen downloaden van de site via bouwplaat weerwijzer.
Print de bladzijden uit en plak ze op karton volgens de aanwijzingen. Je kunt de weerwijzer in een waterdichte plastic hoes op je tocht meenemen bijv. onder je zeekaart op het dek. Als je hem veel gebruikt, leer je de wolkentypes herkennen en heb je de weerwijzer op den duur niet meer nodig.
Wat je naast de weerwijzer nog meer nodig hebt, is een barometer voor het meten van de luchtdruk. Die zijn ook ingebouwd in een sporthorloge voor enkele tientjes te krijgen. Als je op internet kunt, kan de actuele baromterstand ook voor een weerstation in de buurt opgezocht worden (bijv. via buienradar). De weerwijzer gaat er van uit dat je weet of de luchtdruk daalt of stijgt.

 

Is deze pagina via het menu links op het scherm opgeroepen, klik dan deze pagina weg om terug te keren naar de homepagina, ben je via een directe link op deze pagina gekomen, waardoor er links geen menu staat, klik dan hier op home voor menu+homepagina